Energiedoorlichting café

Image icon weunwaegneinterior.jpg

De Weunwagne is een gezellig café in het midden van West-Vlaanderen. De zaakvoerder vroeg een meetcampagne om uit te zoeken waar het groot energieverbruik zat en in hoeverre dit normaal was.

Energiedoorlichting kantoorgebouw

Image icon 20160712_125202.jpg

Team Account is een boekhoudkantoor in de Flanders Language village. De kantoren, gebouwd in 2000, hebben een beperkte isolatiegraad en de verwarming is volledig elektrisch met lucht- luchtwarmtepompen.

Met energiemonitoring brachten we het verbruik in kaart en stelden we energiebesparende maatregelen: relighting van de kantoorverlichting, regeling van de luchtwarmtepompen, automatische zonnewering en een PV-installatie van 20 kWPiek.

Dorpshuis Bassevelde

Image icon dorpshuis Bassevelde_basbouwen.jpg

Een nieuw te bouwen dorpshuis bij het centrum van Bassevelde moet dienen als ontmoetingsplaats voor verenigingen en als dorpsrestaurant in samenwerking met het OCMW.

In opdracht van de gemeente Assenede, de provincie Oost-Vlaanderen en MilieuAdviesWinkel stelde BAS Bouwen een uitgebreid adviesrapport op met tips en aandachtspunten om de bouwplannen nog duurzamer, zuiniger en efficiënter te maken.

We screenden de plannen op alle thema’s van de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen:

Nieuwbouw voor speelpleinwerking Lo-Reninge

Image icon Naamloos.png

Op de site van de voormalige brandweerkazerne in Lo-Reninge komt een nieuw gebouw voor de gemeentelijke speelpleinwerking en de kunstacademie.

Op basis van de bouwplannen stelden we een adviesrapport op met de efficiëntste maatregelen om het gebouw op te trekken tot BEN-niveau. We behandelden ook de infiltratie en het hergebruik van regenwater. We toetsten de gebruikte materialen op milieubelasting en brachten, waar nodig, alternatieven aan. We gaven ook advies voor de ventilatie en voor maatregelen tegen oververhitting in de zomer.

Biomassaketel in domein De Palingbeek en Milieuboerderij

Image icon P1010275.jpg

Naast het West-Vlaams provinciaal bezoekerscentrum De Palingbeek in Ieper ligt ook het gebouw van de Milieuboerderij. Beide partijen hebben elk een verwarmingsinstallatie op propaangas maar willen overschakelen op een duurzamere energiebron. Het domein bestaat grotendeels uit bos waardoor de keuze voor biomassa voor de hand ligt.

BEN-verbouwing tot studentenhuis en vrijzinnig huis in Brugge

Image icon m_P4170072.JPG, Image icon m_P4170072.JPG

Het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat in Brugge wordt door stad Brugge verbouwd tot een BEN-gebouw (bijna energie neutraal). Het gebouw krijgt daarbij 2 nieuwe publieke functies: studentenhuis en vrijzinnig huis. De stad wil hiermee het startschot geven van de herwaardering van de buurt en de vernieuwing van het beursplein. Op de binnenplaats achter het gebouw komt een nieuwe polyvalente zaal die ook voldoet aan de BEN-normen. Hiermee wil de stad Brugge een voortrekkersrol opnemen op vlak van duurzaam bouwen.

Xaverianen

Image icon BAS_grote projecten_xaverianen_thumb.jpg

Op de Xaverianensite komt een nieuw polyvalent centrum met sport- en cultuurfuncties. Stad Brugge heeft de ambitie om hier een BEN-gebouw te realiseren.
BAS kreeg de vraag om de bouwheer te ondersteunen met deskundig advies om tot een duurzaam BEN-gebouw te komen.

Dit is een advies met tussentijdse opdrachten gedurende het bouwproces.
Opdracht 1: 29/01/2016: analyse visienota op energie en duurzaamheid van de verschillende ontwerpteams.

Uitbreiding gemeentehuis Langemark

Image icon BAS_grote projecten_uitbreiding gemeentehuis langemark_thumb.jpg

De gemeente Langemark voorziet een nieuwbouw uitbreiding voor het gemeentehuis en liet het voorgestelde concept qua technieken nakijken. Advies met financiële steun van de provincie West-Vlaanderen (Acasus).

Er was onduidelijkheid over de recuperatie van regenwater uit het groendak. We zochten uit of dit mogelijk was en berekenden de vraag en het aanbod. De recuperatie van het regenwater van het huidige dak bleek voldoende om het verbruik van de sanitaire voorzieningen te dekken. Recuperatie via het nieuwe groendak was dus niet nodig.

EPB-analyse Dorpsstraat

Image icon BAS_grote projecten_EPB analyse_thumb.jpg

IJzer en Zee ziet zich als sociale woonmaatschappij geconfronteerd met steeds strengere E-peil eisen. Met enkel courante technieken, zoals condensatieketels, wordt het moeilijk om het verplichte E-peil te halen, laat staan om beter te doen. Ook vanwege het belang om het goede voorbeeld te geven, hebben ze de hulp ingeroepen van BAS Bouwen om een effectief project door te rekenen in de EPB-software en daar de verschillende technieken en isolatiepeilen op los te laten. Zo stelden we zowel voor woningen als appartementen een traject tot 2021 (BEN-norm) voor.

CJT Midwester

Image icon BAS_grote projecten_CJT midwester_thumb.jpg

Midwester is een gebouw uit de groep Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) en telt 70 bedden. Deze scan verliep deels met de steun van de provincie West-Vlaanderen (Acasus).