Opdrachtgever: 

Stad Brugge

Periode: 

2016

Omschrijving: 

Het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat in Brugge wordt door stad Brugge verbouwd tot een BEN-gebouw (bijna energie neutraal). Het gebouw krijgt daarbij 2 nieuwe publieke functies: studentenhuis en vrijzinnig huis. De stad wil hiermee het startschot geven van de herwaardering van de buurt en de vernieuwing van het beursplein. Op de binnenplaats achter het gebouw komt een nieuwe polyvalente zaal die ook voldoet aan de BEN-normen. Hiermee wil de stad Brugge een voortrekkersrol opnemen op vlak van duurzaam bouwen.

In opdracht van Acasus was BAS Bouwen van in het prille begin betrokken bij het ontwerp van dit project. Door deelname aan het bouwteam en overleg met studiebureaus, EPB-verslaggever en architect stuurde BAS Bouwen constant bij om de BEN-ambitie van de bouwheer zo efficiënt en duurzaam mogelijk waar te maken.

De gebouwen halen warmte van een bodemwarmtepomp in combinatie met gascondensatieketels, worden geventileerd met warmterecuperatie (systeem D) en krijgen een goed isolerende bouwschil (K26 en K31). Als kers op de taart komt er een PV-installatie van 10 kWpiek, verdeeld over de 2 gebouwen. De gebouwen halen E-peilen van E36 en E38 en bereiken daarmee vlot de BEN-norm voor kantoorgebouwen (E40).

Locatie: 

Hauwerstraat Brugge

Type advies: