Skip to main content

HEB JE EEN PRANGENDE VRAAG OVER SLIM BOUWEN?

Heb je een prangende vraag over slim bouwen? Misschien vind je het antwoord hieronder wel. Je vraag staat niet in de lijst? Stel ze aan ons adviesloket of op 058 77 90 13.

Het adviesloket loopt in samenwerking met het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de Provincie West-Vlaanderen en is gratis.
 

VEEL GESTELDE VRAGEN

Ja, maar...

Overtollig vocht in de lucht zet zich neer op de koudste plaatsen waar er weinig ventilatie is. Het isoleren van de spouw zorgt ervoor dat die koudste plaatsen (koudebruggen) niet meer de koudste zullen zijn. Het vocht zal zich niet meer op de muur maar mogelijk op het dubbel glas afzetten. Ook de afzetting van het vocht op de ramen moet vermeden worden door voldoende te ventileren. Isoleren en ventileren gaan altijd hand in hand.

Neen. De densiteit waarmee de vlokken worden ingeblazen wordt berekend aan de hand van de hellingsgraad van het dak, wand of muur. Bovendien gebeurt op de werf een controleberekening om na te gaan of alle compartimenten van de wand,de vloer of het dak volledig zijn gevuld. Als het dak met vakkennis is afgewerkt, wind- en regendicht aan de buitenzijde, luchtdicht aan de binnenzijde, en de folies en kleefbanden zijn goed afgewerkt, dan zullen de vlokken niet verdwijnen of verzakken.

Sinds 1 juli 2012 moet de aannemer een verklaring uitreiken dat hij conform de eisen van de toepasselijke Technische Specificatie (STS) werkt.Dat zijn eisen in verband met de toepassing van de isolatieproducten en de manier waarop dat moet gebeuren. Raadpleeg de lijst met erkende aannemers.

De meest gebruikte materialen zijn EPS-parels, minerale wolvlokken en PUR schuim. BAS adviseert de toepassing van EPS-parels en minerale vlokken. Gespoten PUR raden we af omwille van milieu- en gezondheidsrisico's. De keuze van het materiaal hangt onder andere af van de fysische eigenschappen van de spouwmuur, de spouwbreedte, de staat van de gevel en van de gevelsteen.

Meer weten?

Natuurlijke materialen bieden vele voordelen. Ze zijn gemaakt van nagroeibare materialen zoals papier, vlas, hennep of dierlijke wol. Ze zijn vochtregulerend, dat betekent dat deze materialen vocht onder de vorm van waterdamp kunnen bufferen zonder een daling van de isolatiewaarde. Ze kunnen 'ademen'. Natuurlijke materialen irriteren de huid en ogen niet bij het plaatsen.

Een laatste belangrijke eigenschap van natuurlijke isolatiematerialen is de geringe warmtedoorslag of anders gezegd het hoge zomercomfort. Door hun hogere massa duurt het gemiddeld 3x langer vooraleer de warmte doorheen de isolatie in huis binnenkomt. De lambda-waarde van de meeste natuurlijke isolatiematerialen is 0,038W/m2K en dus naar thermische performantie gelijkwaardig aan minerale wol.

 

Isolatiematerialen kunnen we opdelen in 3 categorieën: natuurlijke, minerale en petrochemische. Natuurlijke isolatiematerialen zijn toepasbaar in hellende en platte compacte daken, binnenmuurisolatie en in houtskeletbouw. Ze zijn niet geschikt als spouwmuurisolatie en als vloerisolatie,behalve kurk. Minerale isolatiematerialen zijn mits de juiste materiaalkeuze overal toepasbaar. Petrochemische materialen zijn overal toepasbaar. Sommige petrochemische materialen raden we af omwille van gezondheids- en milieurisico's.

Neen. Een hellend dak zonder onderdak isoleren, is geen goed idee. Mogelijke oplossingen zijn :
1. Haal de dakpannen weg en leg een nieuw onderdak, hetzij een licht isolerende plaat, hetzij een onderdakfolie, waarna de zolder kan geïsoleerd worden.
2. Isoleer de zoldervloer

Een gemiddeld huishoudelijk verbruik voor elektriciteit is 4000 kWh, voor verwarming is dat 20 000 kWh en voor stookolie 2000 L. Je kan je eigen energiegegevens heel eenvoudig bijhouden en evalueren op www.energie-id.be

Sinds 1 juli 2003 is de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen vrijgemaakt en kan je een leverancier naar keuze aanduiden. Neem een kijkje op de Vreg en doe de V-test om energieleveranciers te vergelijken. Voor het veranderen van leverancier hoef je enkel een nieuw contract af te sluiten met je toekomstige leverancier. Je nieuwe leverancier zal je huidige leverancier contacteren en de overstap verder regelen. Je kan op elk tijdstip van leverancier veranderen.

Vacuumcollectoren hebben 's winters een hoger rendement en scoren 's zomers beter op vlak van risico op oververhitting. Een naverwarming via een doorstroomsysteem is op energetisch vlak de slimste keuze. De boiler wordt met de zon opgewarmd. De doorstromer levert warm water wanneer er vraag is (vb. bij het opendraaien van een kraantje). Wanneer het water te koud is blijkt, levert de doorstromer onmiddellijk warm water bij. Er wordt dus nooit méér warm water gemaakt dan er gevraagd wordt. Een doorstroomsysteem is dus heel efficiënt en zuinig.

Een warmtepomp is slechts verantwoord als aan 3 voorwaarden is voldaan :
- de woning is goed geïsoleerd, d.w.z. Een lage energie woning of beter.
- de woning wordt verwarmd op lage temperatuur, vb. met vloerverwarming.
- er wordt groene stroom gebruikt.

In België worden premies gegeven op 4 niveaus: Federaal (belastingsaftrek voor dakisolatie), Vlaams (renovatiepremie, verbeteringspremie), netbeheerder (diverse premies) en de gemeente.

Meer weten?
www.energiesparen.bewww.premiejager.bewww.wonenvlaanderen.bewww.vlaanderen.be

EPB staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat. Sinds 2006 moet elk vergunningsplichtig- of meldingsplichtig gebouw dat wordt gekoeld of verwarmd ten behoeve van mensen voldoen aan een wettelijk vastgelegd E-peil. Het E-peil geeft aan hoe een gebouw scoort voor thermische isolatie, energiezuinige verwarming, ventilatie en mate van oververhitting op warme dagen.

Het E-peil wordt jaarlijks strenger in overgang naar Bijna Energie Neutrale gebouwen.

BAS geeft neutraal advies ism het Steunpunt voor Duurzaam Wonen en Bouwen en verwijst daarom graag door naar het Passief Huis Platform en Vibe (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen). Dit zijn 2 studie- en onderzoeksinstellingen met kennis van zaken waar u hun professionele leden, architecten en aannemers kan terugvinden.

Hoe beter je geïnformeerd bent, des te meer je woning aan jouw verwachtingen zal voldoen:

Informeer je over de mogelijkheden en beperkingen van je grond of woning. Ligt je woning/grond in overstromingsgevoelig gebied? Wat zijn de bouwvoorschriften? Wat zijn de uitbreidingsmogelijkheden? Heb je een vergunning nodig voor de beoogde plannen? Ben je verplicht een architect onder de arm te nemen? En moet je voldoen aan de EPB-wetgeving? Op deze belangrijke vragen krijg je bij de Dienst Stedenbouw een antwoord.

Informeer bij de dienst Huisvesting of Milieu betreffende premies. In sommige gevallen moeten premie- aanvragen ingediend worden vòòr de start van de werken. Deze afspraken zijn verschillend per gemeente.

Bezoek een bouwbeurs in je buurt en informeer je goed. Zie je door het bos de bomen niet meer? Ga dan voor je vertrek nog langs bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwenen krijg antwoord op je vragen. De aanwezigheid van een neutrale kennispartner rond slim bouwen wordt bij de (ver)bouwer gesmaakt. BAS is in naam van het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de Provincie West-Vlaanderen aanwezig op verschillende bouwbeurzen per jaar. Bekijk onze activiteiten en schrijf je in op de BAS-nieuwsbrief.

Bij een lage-energie woning of een passieve woning is een correcte oriëntatie van het perceel van groot belang. Let er dus op dat uw perceel of woning zuidgericht is.