Vooral gevolgen voor wie verwarmt met stookolie!

Sinds 26 september 2015 is de nieuwe ecodesign richtlijn voor verwarmingstoestellen van kracht. Voortaan moeten alle verwarmingstoestellen die in de Europese unie worden gefabriceerd of ingevoerd aan deze strengere eisen voldoen. Daarnaast krijgen ze, zoals koelkasten of televisietoestellen, ook een energielabel van A tot G. Op die manier kun je gemakkelijker vergelijken qua rendement en energieverbruik.

Bovendien zul je binnenkort enkel nog condenserende gas- en stookolieketels kunnen kopen. Voor gebruikers van gas heeft dit geen grote gevolgen: de gascondensatieketel is immers al goed ingeburgerd en kost niet veel meer dan een niet-condenserend type. Voor stookolie is dat helemaal anders. Daar waar een gewone stookolieketel vaak goedkoper is dan een gasketel betaalt men voor een condenserende stookolieketel al gauw het dubbele in vergelijking met een condenserende gasketel. Reken op 5000 euro of meer.

Dit nieuw gegeven lijkt velen aan te zetten om over te stappen naar aardgas. Een aardgasketel heeft bovendien een hoger maximaal rendement, een groter modulatiebereik en de verbranding is een stuk properder omdat gas geen zwavel bevat.

Opgelet voor stookolieketel eigenaars!

Indien je oude stookolieketel het begeeft in de loop van de winterperiode zal je genoodzaakt zijn om die te vervangen door een duur condenserend toestel. Aansluiten op aardgas gebeurt immers niet van vandaag op morgen. Bovendien is je voorraad stookolie waarschijnlijk niet meer bruikbaar voor het nieuwe toestel en moet de tank geleegd en gereinigd worden. Enkel de 'EXTRA' stookolie met een zeer laag zwavelgehalte is bruikbaar in condenserende ketels omdat anders te veel agressief zwavelzuur gevormd wordt met corrosie tot gevolg.